Zasady diety lekkostrawnej

Jakie są zasady diety lekkostrawnej? W walce ze zbędnymi kilogramami i zmniejszeniem swojego wskaźnika BMI pomocna okazuje się dieta lekkostrawna. Ustrój zdrowego, dorosłego człowieka może strawić i wchłonąć z przewodu pokarmowego znacznie większą ilość składników pokarmowych, niż jest to rzeczywiście potrzebne. Jest to tak zwana rezerwa czynnościowa układu pokarmowego, która w pewnych sytuacjach może ulec zmniejszeniu, np. w miarę starzenia się ustroju, po częściowym usunięciu jelita, żołądka czy pęcherzyka żółciowego. W takiej sytuacji nadmierne obciążenie ustroju pokarmem może wywołać poważne dolegliwości. Zaleca się wówczas odżywianie produktami spożywczymi łatwymi do strawienia i przygotowanymi w sposób, który ich wykorzystanie przez organizm jeszcze ułatwi.

Wskazane jest unikanie potraw silnie pobudzających motorykę żołądka i jelit oraz wydzielanie soków trawiennych, np. potraw zawierających bardzo dużo błonnika, ostrych przypraw, potraw smażonych, mocnych wywarów mięsnych, potraw tłustych itp.
Bardzo często przewód pokarmowy człowieka jest zupełnie sprawny, jednak choroba innego układu, który zawsze dotyczy całego ustroju, skłania lekarza do zalecenia diety łatwo strawnej. Tak się dzieje w przypadku ostrej choroby gorączkowej, przewlekłej niewydolności krążenia, choroby wieńcowej itp.
Lekarz zaleca jedne potrawy i zabrania spożywania innych w zależności od rozpoznanej choroby i jej nasilenia. Każdy człowiek jest jednak indywidualnym i niepowtarzalnym organizmem i może się okazać, że potrawa zalecana w danej chorobie jest przez konkretnego chorego źle tolerowana, a inna, której zalecanie może wydawać się bardzo wątpliwe, dobrze. Należy zawsze brać pod uwagę te osobnicze cechy i doświadczenie chorego. Z kolei pacjent musi zawsze zamierzone przez siebie zmiany w przepisanej diecie skonsultować z lekarzem.
Zasady diety lekkostrawnej podkreślają przede wszystkim konieczność ograniczenia spożycia błonnika. Bogatym źródłem błonnika są owoce, warzywa, ciemny chleb, grube kasze, np. kasza gryczana. Aby ograniczyć błonnik w diecie, zamiast owoców i warzyw podaje się jedynie soki z nich otrzymane, a ciemne pieczywo i kasze wyklucza się całkowicie. Takie postępowanie często budzi wiele sprzeciwów. Błonnik nie jest wchłaniany z jelit w ustroju człowieka, jednak nie można powiedzieć, że jest on człowiekowi całkowicie zbędny. Spełnia on pożyteczną rolę pobudzając układ pokarmowy, głównie jelita, do prawidłowej czynności. Błonnik pobudza perystaltykę jelit, stanowi około 40% masy wydalonego kału i jest jednym z czynników zapobiegającym zaparciom.

zasady diety lekkostrawnej dla dorosłychDietę łatwo strawną zaleca się ludziom starszym, co oznacza ograniczenie spożycia błonnika osobom, które tak często cierpią na uporczywe zaparcia. Takie zalecenie jednak może niekiedy przynieść więcej szkody niż pożytku i w niektórych przypadkach prawdopodobnie tak się dzieje.
Wszelkie zalecenia dotyczące odżywiania są słuszne dla przeważającego procentu danej grupy ludzi, np. ludzi w starszym wieku, ale nie dla wszystkich. Generalnie rzecz biorąc ludziom tym trzeba ograniczyć błonnik w pokarmach, ale nie każdemu z nich w tym samym stopniu. Wielu z nich z pożytkiem dla swego zdrowia może i powinno jeść warzywa, owoce, a nawet razowy chleb. Jednak dietę zaleconą przez lekarza zawsze należy rozszerzać stopniowo, ostrożnie i w porozumieniu z nim. Jest rzeczą niemożliwą w ramach zaleceń diety łatwo strawnej zaproponować potrawy i przepisy kulinarne właściwe dla wszystkich, którym taką dietę zalecono, chociażby ze względu na indywidualne upodobania smakowe.

Zasady diety lekkostrawnej to nie tylko dobór odpowiednich produktów spożywczych i właściwe ich przygotowanie, ale także przestrzeganie następujących zasad:
1. Należy spożywać 4-5 niewielkich posiłków dziennie.
2. Posiłki powinny być podawane regularnie o tej samej godzinie,.
3. Kolacja nie powinna być spożyta później niż na 2 godziny przed spoczynkiem nocnym.
4. Należy jeść powoli, żuć dokładnie, nie połykać dużych kęsów.
5. Należy unikać przemęczenia przed posiłkiem, odpoczywać po jedzeniu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.8/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Zasady diety lekkostrawnej, 8.8 out of 10 based on 6 ratings

Przeczytaj również:

About the author

Autorem wpisu jest Krzysztof Forman - trener personalny i dietetyk.