Jak przebiega trawienie białek?

Jak przebiega trawienie białek? Ustrój człowieka stanowi skomplikowaną maszynę metaboliczną, w której zachodzą procesy przemiany materii. Są to reakcje prowadzące do odbudowy zużytych związków chemicznych i tkanek ustroju (tzw. anabolizm) oraz kierunek przemian prowadzących do rozkładu substancji wielocząsteczkowych z wytworzeniem energii i końcowych produktów rozpadu, które są wydalane (tzw. katabolizm).

Trawienie białek

Cząsteczka białka jest zbudowana z kilkuset aminokwasów ułożonych w specyficznym dla danego białka porządku. Istnieje tylko 21 aminokwasów, ale różny ich układ w łańcuchu cząsteczki pozwala naturze syntetyzować niezliczoną liczbę rodzajów na poszczególne aminokwasy. Proces ten rozpoczyna się w żołądku. Żołądek gromadzi pokarm, umożliwiając spożycie większych posiłków. Pojemność żołądka wynosi przeciętnie 1,5 litra. Pokarmy przebywają w żołądku od 2 do 6 godzin, w zależności od ich konsystencji i składu; pokarmy płynne i półpłynne opuszczają żołądek szybciej niż stałe. Tłuszczowe pozostają w żołądku najdłużej, najkrócej węglowodany. Czas przebywania pokarmu w żołądku może być przedłużony u człowieka przemęczonego i poddanego działaniu stresu, np. bólu. Kolejne porcje pokarmu trafiają do środka zawartości żołądka i przesuwają poprzednio przyjęte w kierunku ściany, co przedłuża ich kontakt z sokiem żołądkowym.

jak przebiega trawienie białekGruczoły błony śluzowej żołądka produkują 2-3 litry soku żołądkowego na dobę. Najsilniejszym bodźcem wydzielniczym jest spożycie pokarmu, ale już na jego widok wzmaga się wydzielanie. Sok żołądkowy zawiera kwas solny. Badanie wydzielania żołądkowego u człowieka polega na określeniu ilości wydzielanego kwasu w jednostce czasu. Określamy zazwyczaj tak zwane wydzielanie podstawowe i wydzielanie maksymalne po pobudzeniu gruczołów błony śluzowej żołądka przez wstrzyknięcie podskórne pentagastryny (pochodna gastryny – hormonu pobudzającego wydzielanie kwasu w żołądku) lub histaminy. Wydzielanie podstawowe mieści się w granicach od 0 do 5 mmol/I, a maksymalne od 5 do 30 mmol/1 kwasu solnego na godzinę. Kwaśny odczyn soku żołądkowego jest niezbędny do działania enzymu pokarmowego w żołądku – pepsyny, która rozbija cząsteczki białka na mniejsze fragmenty. Dalszy etap trawienia białek odbywa się w dwunastnicy pod wpływem trypsyny i chymotrypsyny – enzymów trzustkowych, które prowadzą do powstania polipeptydów – fragmentów łańcuchów białka, złożonych z kilku aminokwasów, które uwalniane są z polipeptydów pod wpływem innych enzymów i trzustkowych – karboksypeptydaz.
Zdolność trawienia białka przez zdrowego człowieka znacznie przekracza jego potrzeby; dorosły człowiek może w ciągu doby strawić do 350 g białka, a zatem około 3,5 raza więcej niż wynosi przeciętne spożycie. Wiele diet mających na celu walkę z otyłością opiera się na spożywaniu dużych ilości białka.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (8 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Jak przebiega trawienie białek?, 9.3 out of 10 based on 8 ratings

Wyszukiwane frazy:

  • trawienie białek

Podziel się!

Przeczytaj również:

About the author

Autorem wpisu jest Krzysztof Forman - trener personalny i dietetyk.